Acasa »

 

Radiologia pediatrica si CoViD-19 / SARS-CoV2

 

(Aducere la zi: 05 iulie 2021)

Pandemia SARS-CoV2 ne obliga la adaptare si organizare: Ce facem?, Cand facem?, Cum facem?

Daca inainte trebuia evaluat beneficiul asteptat al unei investigatii, prin raportare la riscul de iradiere, riscurile substantelor de contrast si ale sedarii, acum a aparut mult mai pregnant si riscul biologic. Acesta include riscul infectarii personalului din radiologie, al altor lucratori din spital, dar si al pacientilor (fiei ei CoViD-19 negativi sau  la risc/”suspecti” si care se vor dovedi in final negativi).

Am constatat ca investigarea pacientilor cu contagiozitate crescuta (si in particular copii) este o intreprindere foarte dificila, cel putin intr-un spital fara experienta in boli cu contagiozitate crescuta, de aceea o impartasim. Am pornit de la traducerea-adaptarea procedurilor pentru RGmobil si CT (facuta de dr. Marian POP -Targu Mures)  emise de BSTI (British Society for Thoracic Imaging) si le-am adaptat situatiei de la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, tinand cont si de documentele oficiale privind pregatirea pentru epidemie (primite de la MS si CSSU), de planul spitalului intocmit in acest sens, de opinia medicului epidemiolog si de experienta practica a medicilor radiologi si asistentilor de radiologie din sectie. (vezi mai jos)

Va prezentam solutiile adoptate la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, care este un spital de nivel III de pediatrie, de urgenta, avand aprope toate specialitatile dar fara sectie de boli infectioase si cu structura multi-pavilionara. Spitalul a fost desemnat sa primeasca pacienti pediatrici cu patologie din aproape toate specialitatile si in particular cazuri de urgenta, indiferent daca sunt “negative”, “pozitive” sau “suspecte” in privinta infectiei cu CoViD-19. In prezent nu suntem desemnati pentru tratamentul pneumoniei cu CoViD-19 ca patologie unica sau determinanta. Tinand cont de conditiile locale, spitalul a organizat mai multe puncte de triaj epidemiologic: La UPU, la Camera de Garda Ortopedie si la accesul in alte pavilioane separate. Un pavilion separat a fost organizat pentru pacientii “suspecti” sau “pozitivi” (cu patologie, pediatrica, chirurgicala, ortopedica), inclusiv cu ATI si bloc operator. La UPU (situat in cladire alaturata) exista camera de decontaminare si salon de izolare, utilizabile pentru astfel de pacienti; a fost marit si numarul de saloane cu un singur pat, in vederea minimizarii riscurilor de contaminare intre pacienti. Am avut posibilitatea sa dedicam cate un aparat mobil digital de radiografie, cat si cate un ecograf, atat in pavilionul dedicat pentru pacienti “pozitivi”, cat si in zona de izolare a UPU.

In etapa de transmitere comunitara, strategia a fost re-adaptata, orice pacient putand fi infectat, chiar daca cu un risc mai mic. Au fost astfel introduse masuri suplimentare de protectie chiar si in cazul pacientilor “obisnuiti” (care nu se incadreaza in definitia de caz “suspect” sau “confirmat”).

Procedurile operationale de realizare a radiografiilor, ecografiilor si computer-tomografiilor (anexate) au tinut cont de aceste organizari. Speram sa fie de folos colegilor din alte spitale, prin adaptare la conditiile locale.

In literatura de specialitate au fost propuse si solutii de expunere pentru radiografii cu aparatul mobil, din alta camera, prin ecran de sticla (vezi mai jos)

In alta ordine de idei, am facut o sinteza a recomandarilor aparute in utilizarea imagisticii pulmonare pentru infectiile respiratorii cu CoviD-19 la copil, relevandu-se o atitudine diferita fata de cea abordata la pacientii adulti (imagistica mult mai putin recomandata). SFIPP (Societatea Francofona de Imagistica Pediatrica) a elaborat un ghid foarte coerent. ESPR a elaborat mai de curand un ghid, chiar ceva mai “restrictiv” decat cel al SFIPP. Alte societati internationale au facut doar mentiuni tangentiale (ACR) sau nu au formulat inca recomandari proprii (SPR). Atasez protocolul adoptat la spitalul nostru, precum si Ghidurile SFIPP si ESPR. Atasez de asemenea un articol privind utilizarea CT la copii, in prima parte a epidemiei, in China si un studiu privind imagistica in cazurile pediatrice de CoViD19, aparut sub egida ESPR..

Investigatia imagistica pentru alte patologii, la pacientii “pozitivi” CoViD-19, va urmari ghidurile existente pentru patologiile respective, insa cu o mai atenta evaluare -atat a necesitatii cat si a riscurilor. Editia 2019 a Ghidului de utilizare a investigatiilor radiologice si imagistice medicale, finalizata de catre Comitetul editorial si coordonatorii de capitole si mai apoi aprobata de catre Comitetul National al SRIM, este in asteptarea deciziei Consiliului Director in vederea publicarii si transformarii in act normativ, pe canale oficiale  (actualizarea Ordinului MS Nr. 1393/2010).

In contextul epidemic SARS-CoV-2, Ministerul Sanatatii a publicat o serie de Ghiduri ale Comisiilor de Specialitate. Printre acestea remarc Recomandarile Comisiei de Alergologie si Imunologie clinica, care face referire la utilizarea substantelor de contrast, cu afirmatii clare si ne-echivoce, avand aplicabilitate generala, nu doar in contextul pandemiei! (vezi mai jos)

Proceduri Rg-Rx-Eco-CT CoViD19 (Spit. Gr. Alexandrescu”)

Portable chest X-ray through glass shield

Protocol Imagistica CoVid19 la copil (Spit. “Gr. Alexandrescu”)

Ghid SFIPP

Ghid ESPR

CT la copii cu CoViD19 (experienta initiala in China)

Imagistica in CoViD19 la copil (articol sub egida ESPR)

Documente SRIM CoViD19

Recomandari ale Comisiei de Radiologie a Ministerului Sanatatii (Editia 22 04 2020)

Recomandari ale Comisiei de Alergologie (utilizare Substante de contrast)

 

Dr. Bogdan-Stefan OLTEANU

Spit.cl. de urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti

Inscriere in lista de contacte

(Abonare Newsletter)

Veti primi un mesaj de confirmare.
(Verificati si in Spam!)





Partenei